Naše příběhy

Naše příběhy

Hanka - Zdravou cestou k osobnímu vítězství

Co si představuji pod pojmem osobní vítězství?

Zdravá, aktivní a optimistická rodina. Vášní a pochopením naplněný partnerský vztah. Vzkvétající podnikání, které se nepodobá práci, ale dušinaplňujícímu koníčku.

Abychom tyto všechny role mohly dokonale zvládnout, potřebujeme neskutečně mnoho energie. Potřebujeme nevysychající studnu optimistické nálady a neutichající touhy měnit a inspirovat svět kolem nás. Nesmí nám chybět schopnost rychlé regenerace při nedostatku spánku, hodně fantazie, ostražitost nejlepších velitelů, pevné nervy a neotřesitelná vnitřní síla.

Jak si ovšem při tom shonu udržet svou fyzickou a mentální kondici? Jak dodat tělu tu potřebnou energii, která nám umožní to vše nejen přežít, ale pořádně si to užít?

V první řadě správnou stravou!

Zájem o zdravou stravu mě doprovází celý můj život. Více jsem se o ní začala zajímat již ve věku 14 let. Tehdy jsem začala provozovat východní bojová umění, meditovat a stala jsem se vegetariánkou. Další vlna mého zájmu o zdravou stravu přišla přirozeně narozením mého prvního syna a následně narozením druhého s poruchou ADHD. Porucha pozornosti spojená shyperaktivitou aagresivitou - toť psychologická diagnóza. Stravou jsem dokázala udržet nejen svého hyperaktivního syna v pohodě, ale i staršího syna v chronicky zdravém stavu. Nepamatuji si absence ve škole, kvůli nemocím, nachlazení, nikdy nepotřebovali antibiotika. Přesto, že jsem měnila své pracovní nasazení od trenérky k nutričnímu poradenství a zpět, podle potřeby svých klientů, neměla jsem nikdy problémy se svou postavou a celá léta si udržuji svou váhu již od maturity stabilní, kromě dvou těhotentsví.

Nejvíc vděčím nutriční terapii za pomoc a podporu při léčbě Non - Hodgkinova lymfomu, kterým před 5 lety onemocněl můj manžel. Strava umí být naším lékem a to se nám s manželem opravdu potvrdilo.

Ladislav - Moje cesta ke zdravému životnímu stylu

Jak už to bývá, naše návyky se utvářejí v dětství, a to nás často na dlouhou dobu ovlivní. Klasická česká kuchyně, množství pečiva, málo masa, převaha knedlíků a brambor, špatné kombinace jídel, hranolky z friťáku, větší porce s převahou cukrů, k snídani a k večeři od neděle do čtvrtka buchty nebo mazané krajíce chleba s nějakou pomazánkou, co dům dal…. potom obědy v bistrech nebo restauracích, na večer za odměnu pivo, pracovní stres, mnohdy absence snídaní.

Celkem vypjatý životní styl v pracovním kalupu, kdy jsem jako zaměstnanec zastával několik funkcí a dny trávil schůzemi, pak večery četbou příloh mailů a přípravami na schůze, do toho lavíroval mezi dvěma mlýnskými kameny, podřízenými a nadřízenými… mě přivedl k nečekanému zdravotními problému, který si před 8 lety vyžádal měsíční hospitalizaci a následný měsíční pobyt v Karlových Varech, který dodnes hodnotím jako nejlepší dovolenou, a de facto s tím spojenou komplexní změnu stravovacích návyků a i životního stylu. A když říkám komplexní, myslím to naprosto vážně. Před nemocí jsem při výšce 187 cm vážil 93 kg. Poté a až dosud o 15 kg méně, přitom jím více než předtím. Nutno ovšem dodat, že jsem nikdy nepřibíral skokově, ale kynul jsem postupně, od ukončení VŠ zhruba 2 kg ročně.

Průběh mé nemoci se nesl ve znamení všech možných komplikací, které si jen šlo představit, lékaři byli skvělí, nicméně mi utkvěl v hlavě výrok jednoho člena týmu, který mi při jedné z vizit řekl, že do lázní bych měl jet co nejdříve, než se zase vrátím k nezdravému životnímu stylu, hmmm… vzpomínám si na ten mrazivý pocit v zádech, který jsem v tu chvíli pocítil. Stejně tak mně mrazilo z diagnóz lékařů, protože mi toho našli více a že prý je to celoživotní a trvalé… Jasně jsem si vzal do hlavy, že toto přece nemůže být pravda.

Vzhledem k tomu, že jsem studijní typ, pustil jsem se s nadšením a vervou do studia všeho, co souviselo s mým problémem, začal vařit ze surovin pro mě dosud neznámých, vymýšlel různé kombinace a navštívil i pár kurzů vaření, mimo jiné makrobiotického. Začal jsem studovat rovněž alternativní disciplíny, byliny atp.

Razím heslo, že strava je alfou a omegou pro trvale udržitelné zdraví, vitalitu a pocit svěžesti. Proto se snažím s klienty pracovat zejména v tomto duchu. Zodpovědnost za své zdraví, spokojenost, množství energie a svěžest máte jen vy sami. Platí, že v jednoduchosti je krása, a tuto jednoduchost Vám s radostí pootevřu. Poznáte několik jednoduchých rad, klíčů, tipů, pak je to už na Vás samotných…. Věřte mi, funguje to!

Heřman - Trvale udržitelný přístup

Většinu svého života (dnes je mi 42 let) jsem nevěnoval pozornost tomu, co jím. Mojí výhodou byl, a snad ještě je, výborný metabolismus a tak jsem si mohl dovolit své tělo hodně trápit. Dodnes si vpomínám na sázku s kamarádkou, která nevěřila, že dokáži sníst Studenstkou pečeť na posezení. Snědl. Druhá pak byla mojí "výhrou".

Vždy jsem se věnoval nějakému sportu, k čemuž jsem byl z domova veden. Od mládí jsem běhal a docela pravidelně chodil cvičit do posilovny. I tato skutečnost jistě ovlivnila moji odolnost. Právě proto je i pohyb nedílnou součástí našeho programu,

Postupem času však nastaly změny. Manažerská pozice, hodně práce, nevhodné návyky ve stravování, zejména absence snídaní a následné hladové večery zaměřené na nájezdy ledničky, si postupně vybraly svoji daň. Záměrně říkám postupně. Vždy jsem si tak nějak říkal, že si dokáži udržet postavu a váhu pod kontrolou. Nedokázal jsem. Hmotnost se postupně vyšplhala až téměř ke 110 kg při výšce 189 cm. Vše bylo postupné, pozvolné a nenápadné. Jistou výhodu mám. Vždy se mi tuk rozkládá po těle rovnoměrně. Narostl jsem tak postupně na velikosti XL až XXL.

Vedlejší efekty, jako je únava, vyčerpání, bolesti hlavy, trávicí problémy, pálení žáhy a opakující se zácpy jsem přikládal spíše náročné práci nežli konzumované "stravě". S únavou a vyčerpáním jsem nějak i neměl chuť na sport a pohyb. Tak nějak mi to bylo zatěžko. V té době jsem nedokázal porozumnět začarovanému kruhu, do kterého jsem se postupně dostal.

Při dosažení výše zmíněné váhy jsem se rozhodl, že musím začít znovu sportovat. Efekt se dostavil. Nicméně nebyl takový jaký bych očekával. Dostal jsem se ke 100 kg, i pod, ale dál to nešlo. Zvyšoval jsem dávky, běhal pravidelně i 60 km týdně, cvičil, ale nic nepomáhalo. Snažil jsem se jíst méně, jak radí běžné poučky. Nadváha se řeší snížením příjmu potravy a zvýšením aktivity. Nefungovalo to. Hlavně mě děsilo, že bych se měl hlady trápit dlouhodobě.

Trápil jsem se několik let a zkoušel různé způsoby stravování. Až jsem narazil na program Whole30, který změnil můj pohled na stravování. Inspiroval mě natolik, že jsem chtěl vědět více a začal vyhledávat další zdroje ke studiu. Dnes mohu říci, že inspiraci již najdete nejen v zahraničí, ale i u nás.

Několika lidem jsem program doporučil, někdy přidal i osobní tipy a zkušenosti, poradil recepty, které jsem si oblíbil a pak jsem mohl pozorovat skvělé výsledky, kterých dosáhli. Ještě lepší než výsledky byl jejich pocit, energie, která z nich doslova vyzařovala a nadšení, které doprovázelo každé jejich slovo, když mluvili o svých zkušenostech.

V roce 2011 jsem založil společnost BrainTools Group, zaměřenou na manažerské tréninky, koučink a rozvoj soft dovedností. Mottem naší firmy je: Aby firma byla místem k životu ... Program 21 dní pro život poskytuje našim snahám v tréninku a školení celistvost. Aby firma mohla být místem k životu, potřebuje i energie a vitality naplněné zaměstnance. Proto program, do kterého se můžete zapojit i Vy k tomu může napomoci.

V programu najdete způsob stravování, které je možné udržet dlouhodobě. Vím to, protože se tak stravuji třetím rokem. Naučíte se hýbat tak, aby vám to prospívalo a přitom jste netrávili neefektivně hodiny sportem, který ničemu neprospěje. Co se změnilo? Opět mám 85 kg, ano výška zůstala stejná. Jím dobře a kvalitně. Jím poměrně hodně, alespoň co říká mé okolí. A co považuji za nejdůležitější? Cítím se skvěle a neduhy výše zmíněné znám jen ze vzpomínek.

Jídlo skutečně tvoří 70% všeho, možná 80%. Věnujte mu proto pozornost, kterou si zaslouží.

Jana - Jídlo je pro mě základ

Nejsem kuchařkou z povolání a přitom vám, v tomto programu, přináším recepty, tipy, fotky jídel a snad i trochu inspirace. Jak jsem se k tomu dostalala?

Vždy mě zajímal zdravý životní styl, jsem i dost sportovně aktivní a snažím se na sobě pracovat. A taky mě vždy bavilo dobré a zdravé jídlo. Doma vařil můj táta, je totiž kuchař z povolání a vařil úžasně a zároveň moderně, zdravě, rád experimentoval, a možná proto jsem velký gurmán a jídlo mě baví.

Svou kondici i postavu se snažím hlídat a pracovat na sobě. Nicméně po těhotenství a s přibývajícím věkem jsem měla problém shodit pár přebytečných kil. Myslím, že jsem se nestravovala úplně špatně, alespoň jsem si to myslela, cvičila jsem, začala jsem dokonce běhat tak, až jsem uběhla, pro mě dříve nepředstavitelný, půlmaraton, ale nic nefungovalo, jak jsem si představovala. Vždy jsem se zastavila na určité váze, se kterou nešlo hnout. Dost jsem na sobě dřela, zkoušela různé zdravé stravování a nešlo to! Měla jsem problémy se zažíváním i únavou.

Začala jsem se více zajímat o to, co jím a to do detailů, protože když něco děláte tak nějak zhruba, nefunguje to. Začíná to třeba olejem, na kterém smažíme, a který je v různých tyčinkách (i těch „zdravých“) a končí různými dochucovadly. Ale opravdu zásadní byla pro mě knížka Jídlo na prvním místě, kde mi vše docvaklo a zapadlo do sebe. Pochopila jsem jak naše tělo funguje a hlavně ono to opravdu fungovalo. Konečně jsem se dostala za svou vysněnou váhovou hranici, a to jsem v té době ani necvičila, protože jsem měla úraz, který mi to znemožňoval.

Byla jsem nadšená a navíc mi tento typ jídel prostě sedí, chutná a líbí se mi. Ano, mně se prostě to co jím, musí i líbit a toto jídlo plné barev, mě dostalo tak, že jsem si s ním začala hrát. Začala jsem vařit, experimentovat, a protože jsem velmi kreativní, tak jsem jídlo vždy nějak hezky naskládala a začala ho fotit. Moje kreativita a nově získané nadšení můžou za to, že si postupy upravuju a skládám z různých receptů, i podle mé chuti, a to tak, aby byly chutné a taky rychlé a jednoduché na přípravu. Jsem totiž mimo jiné maminka dvou dětí, manželka a dost vytížená mou druhou vášní - optikou, a naší rodinnou firmou. Proto mám ráda, když je vaření rychlé, rozhodně nechci u plotny trávit hodiny, a když chutnají i dětem. Dospívající dceři, mimo jiné, po tomto stravování zmizel atopický ekzém a častá únava.

Snad i vás tyto jídla zaujmou a třeba vám, tak jako mně, změní život. Jídlo je opravdu zásadní pro naše zdraví, a proto mi přijde skvělé jíst krásné, chutné a kvalitní jídlo, které nám zároveň pomáhá a uzdravuje nás.

© 2014-2018, 21 DNÍ PRO ŽIVOT vitalita, energie a zdravý životní styl

Realizace: CCN plus s.r.o.